CZY WIESZ, ŻE..

Warszawa jest stolicą Polski od 1596 roku, nie do końca jest to prawdą. Wtedy przeniesiono tylko króla wraz z dworem do Warszawy, czyniąc z niej miasto rezydencjonalne Jego Królewskiej Mości. Warszawę ogłoszono stolicą Polski dopiero w 1918 roku, natomiast formalny zapis o jej stołeczności pojawił się dopiero w 1952 roku, w Konstytucji Polskiej.

10 maja 1789 roku, Jean-Pierre Blanchard przeleciał nad Wisłą na pokładzie swojego balonu. Był to pierwszy lot balonowy w Polsce. Trwał 49 minut, w czasie których śmiałek wzniósł się na wysokość ponad 3,5 kilometra!

Najlepsze polskie czekolady, cukierki i ptasie mleczka pochodzą właśnie z Warszawy. Słynna ze swoich wyrobów nie tylko w Polsce, ale i na świecie firma E. Wedel, narodziła się w stolicy w 1851 roku. Pierwszym wyrobem były karmelki śmietankowe, które ponoć miały leczyć dolegliwości związane z przeziębieniem. Czekoladę natomiast firma zaczęła produkować kilka lat później, w 1855 roku.

Warszawa jest jedyna stolicą Unii Europejskiej, gdzie bardzo blisko centrum miasta znajduje się prawdziwy rezerwat przyrody. Jet to Jeziorko Czerniakowskie na Mokotowie, które jest oddalone zaledwie 6 km od ścisłego centrum i jest bardzo ważną ostoja zwierząt. Warszawa leży w strefie czasu środkowoeuropejskiego (GMT+01:00). Większość krajów europejskich w tym Hiszpania Niemcy Holandia Francja Włocha Austria leży w tej samej strefie czasowej. Dla przykładu jeśli w Warszawie jest godzina 12:00 to :

 

New York – 6:00

Londyn – 11:00

Moskwa – 14:00

Tokio – 19:00

Melbourne – 20:00

 

Zmiana czasu na letni zaczyna się w ostatni weekend marca o godzinę 02:00 (zmiana czasu następuje w nocy z soboty na niedzielę) czasu zimowego. Czas letni kończy się w ostatni weekend października o godzinie 03:00 czasu letniego (zmiana czasu następuje w nocy z soboty na niedzielę).

POZNAJ OFERTĘ SPECJALNĄ

pakiety i promocje